Image
Obchod s bylinkami. (ilustračné foto: emdot/flickr)

Dúfam, že už môžem spokojne ohlásiť príchod jari  a že počasie sa už trošku ustálilo. Takže, prišla jar! A priniesla so sebou všetky pre seba typické veci. Najmä rastliny a celá flóra sa môžu tešiť, pretože sa opäť začína ich kolobeh života.

Zber liečivých rastlín sa v dnešnej dobe stáva populárnejším, pretože predstavuje vhodnú a účinnú alternatívu liečenia chorôb z ľahším priebehom. Obzvlášť niektoré antibiotiká zaťažujú organizmus a majú často vedľajšie účinky.

Vraví sa, že koľko je na svete chorôb, toľko je aj liečivých rastlín. V minulosti sa ľudia s plnou dôverou vydávali na lúky či do lesov a hľadali si ten správny liek na svoju chorobu. S pomocou ľudového liečiteľa, čiže u nás babky bylinkárky, vhodne rastliny usušili, zmiešali a o pár dní sa už cítili lepšie. Vždy sa však riadili zásadou, že človek sa má usilovať liečiť skôr príčinu vnútornej disharmónie alebo choroby, než jej následky. Alebo ako hovorí staré čínske príslovie: „Dobrý lekár sa stará o to, aby ľudia ostali zdraví, kým horší len lieči tých, ktorí sú chorí.“

Spôsoby prípravy liečivých rastlín

Odvar a zápar: Pripravuje sa jednoducho, takmer ako čaj. Rastlina sa vloží do nádoby s tesne priliehajúcim viečkom (napr. čajník). Zalejeme horúcou vodou , ktorá by sa mala len priviesť do varu. Čerstvé byliny lúhujeme len krátko (stačí pol minúty), zatiaľ čo suché byliny trošku dlhšie (1-10 min.). Čaj by mal byť celkom jasný. Precedíme cez plastové sitko a zvyšok odložíme na chladné miesto. Vo všeobecnosti stačí jedna zarovnaná polievková lyžica na jednu šálku.

Tinktúra: Ktorékoľvek  časti rastliny (usušenej alebo čerstvej) vložte do uzatvárateľnej nádoby a zalejte 25% zmesou alkoholu a vody. Nádobu uzatvorte a odložte na studené miesto na 14 dní. Esenciu je dobré občas pretriasť. Nakoniec sa zvyšky rastliny scedia alebo prelisujú. V prípadoch, keď alkohol nie je vhodný (tehotenstvo, liečba alkoholizmu apod.) stačí do šálky s dávkou tinktúry pridať približne 5 ml takmer vriacej vody a nechať dobre vychladnúť. Takto sa väčšina alkoholu odparí.

 

Základné zásady zberu a sušenia

Zber

  • silu liečivých účinkov možno ovplyvniť správnym načasovaním zberu
  • trhajú sa len zdravé rastliny, bez parazitov a chemických prípravkov
  • zbierajú sa za slnečných dní v suchom, nezarosenom stave (vtedy je koncentrácia aktívnych látok najvyššia)
  • nikdy sa netrhajú rastliny aj s koreňom, pretože tým môžeme spôsobiť veľkú škodu (okrem byliniek zbieraným kvôli koreňom)
  • zozbierané rastliny nikdy neukladáme do plastikových tašiek a vrecák (mohli by sa zapariť a pri sušení sčernať)

Sušenie

  • pred sušením sa rastliny neumývajú, len nadrobno porežú
  • pri menších listov je najlepšie nechať ich na stonke a zavesiť dole hlavou, podobne je to aj pri malých kvietkoch
  • suší sa rýchlo, bez priameho slnečného žiarenia vo vzdušných a teplých priestoroch
  • rastliny je možno úplne vysušiť do šiestich dní (čím dlhšie tým horšie, pretože rastlina tým stráca pôvodnú chuť, vôňu a farbu)
  • skladujú sa len tie úplne vysušené v dobre tesniacich nádobách najlepšie tmavých, bez priameho slnečného žiarenia
  • uskladnené byliny vydržia maximálne 12 mesiacov, preto je vhodné robiť si zásoby len na jednu zimu